Notice: Undefined variable: imgGraphic in /home/itcompart/ftp/kardiochirurg_poznan/_portal/modules/article/articlePage.php on line 116
Dodajcie do potraw kurkumę - będziecie zdrowsi, tak mówią badania ! Kurkuma nie

Dodajcie do potraw kurkumę - będziecie zdrowsi, tak mówią badania ! Kurkuma nie tylko obniża stężenie trójglicerydów we krwi, ale także działa przeciwrakowo.

03.01.2015

Wstęp:

Kurkuma jest azjatycką przyprawą, głównie kojarzoną z kuchnią hinduską, której działania prozdrowotnego nie doceniamy.

 

Jest ona dostępna w postaci żółtego proszku, pochodzącego z rośliny przypominającej imbir.

 

Kurkuma jest łagodna dla przewodu pokarmowego, działa na nasz przewód pokarmowy pobudzająco i wiatropędnie. 

 

Znalazła również zastosowanie jako składnik maści antyseptycznej, stosowanej na zakażone rany.

 

W badaniach przeprowadzonych na palaczach okazało się, że podając kurkumę, znacznie zmniejsza się poziom mutagenów, czyli substancji, która inicjuje mutowanie komórek. 

 

Badanie:

W przedstawionym badaniu, zwrócono uwagę na działanie modyfikujące czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworowych.

Badaniem objęto zdrowe osoby w wieku średnim (40-60 lat) podzielonych na dwie grupy, w grupie kurkumy - podawano codziennie przez 4 tygodnie 80 mg/dzień przyprawy. Druga grupa-stanowiła grupę kontrolną. Badaniu podlegała krew i ślina osób poddanych obserwacji.

 

Wyniki:

W badaniu zauważono istotną statycznie:

redukcję stężenia trójglicerydów w surowicy krwi oraz 

wzrost zdolności wiązania wolnych rodników w ślinie osób badanych, których nadmiar stanowi czynnik ryzyka chorób nowotworowych.


Copyright © 2015 kardiochirurgpoznan.pl - Twój prywatny kardiochirurg w Poznaniu
Realizacja: ITCOMPUTERPARTNER
Obsługujemy płatności kartami:
Google+
Facebook