Jedzmy owoce i warzywa - zmniejszymy ryzyko zawału serca !

31.01.2015

Analiza wyników badań obserwacyjnych opublikowana w International Journal of Cardiology.


Wyniki:

Wyniki badań opracowane i opublikowane pod koniec stycznia 2015 potwierdzają jak ważne w naszej codziennej diecie jest spożywanie owoców i warzyw.

 

Analiza 23 badań obserwacyjnych obejmujących łącznie ponad 937 tysięcy uczestników wykazała ochronny wpływ codziennego spożycia owoców i warzyw na ryzyko chorób serca.

 

Porównano ryzyko wystąpienia chorób serca u ponad 900 tysięcy zdrowych ochotników oraz prawie 20 tysięcy osób chorujących na serce.

 

Wykazano nieliniową zależność pomiędzy ryzykiem zawału serca a spożyciem owoców i warzyw w codziennej diecie.

 

Osoby, których dieta wzbogacona była o owoce i warzywa miały istotne statystycznie mniejsze ryzyko zawału serca.

 

W przeprowadzonych analizach wykazano, że:

 

przy spożyciu 0,5 kg dziennie ryzyko to wynosiło  - 0.88

przy spożyciu 0,4 kg dziennie ryzyko to wynosiło  - 0,82

przy spożyciu 0,3 kg dziennie ryzyko to wynosiło  - 0,84


Copyright © 2015 kardiochirurgpoznan.pl - Twój prywatny kardiochirurg w Poznaniu
Realizacja: ITCOMPUTERPARTNER
Obsługujemy płatności kartami:
Google+
Facebook